set. 27

80 projectes aprovats al Priorat amb els LEADER 2009-2012

Una vuitantena de projectes del Priorat han estat aprovat en el marc dels ajuts LEADER entre els anys 2009 i 2012. Projectes que impliquen una inversió d’uns 10.9 milions d’euros, dels quals aquest ajut europeu n’ha subvencionat 2.75 milions.

I és que aquest programa LEADER, destinat al desenvolupament de l’economia de les zones rurals, es manté com una de les eines més eficaces per a la diversificació econòmica del Priorat. Com dèiem en les convocatòries 2009-2012 s’han aprovat 82 projectes. La major part d’aquest, concretament 56, són per a la millora de processos de transformació i comercialització de productes agraris. 18 corresponen al foment d’activitats turístiques, mentre que 8 estan encarats a la creació i el desenvolupament de microempreses.

D’altra banda l’aprovació de tots aquesta projectes ha influït en la creació i la consolidació de llocs de treball a la comarca. I és que han permès crear fins a 62 llocs de treball mentre que se n’han consolidat 106 més.

set. 27

Nou homenatge als soldats morts a la Batalla de l’Ebre.

Una nova placa al Memorial de les Camposines, amb els noms de 40 soldats inscrits recentment al Cens de persones desaparegudes retrà homenatge a partir d’aquest dissabte a tots aquells soldats morts i desapareguts a la Batalla de l’Ebre.

Un homenatge que des del passat 2010 organitza anualment la Generalitat de Catalunya i que aquest any coincideix amb la commemoració del 75è aniversari de la Batalla.

Serà aquest dissabte a partir de les 12 del migdia, quan al Memorial de les Camposines, a La Fatarella, s’inauguri una nova placa amb els noms de 40 soldats inscrits recentment al Cens de persones desaparegudes durant aquesta cruel batalla. Una placa que s’afegeix a les que ja hi ha en aquest memorial i que eleva a 1.264 el nombre de noms inscrits en aquest espai memorial.

set. 27

100% d’ocupació a la Terra Alta.

Els allotjaments de la Terra Alta pengen el cartell de complert aquest cap de setmana en motiu del Gran Premi de motor de l’Aragó, MOTORLAND.

Un esdeveniment que aquest cap de setmana arriba a la seua quarta edició atraient a milers d’aficionats del món del motor. Un fluxe de gent que incideix de forma positiva en l’ocupació turística de la Terra Alta, que té reserves arribant gairebé el 100% d’ocupació des de fa mesos. Felip Segura és el president de l’Associació de Turisme rural de la Terra Alta:

FELIP SEGURA 26-9 OCUPACIO TA PREMI MOTOR ARAGO

I és que la Terra Alta és la comarca catalana més propera al circuit i també zona de pas a través de la nacional 420 per a molts assistents a la prova.

set. 27

444 hectàrees de 288 finques de Tivissa inscrites al projecte de regadiu.

Gairebé 450 hectàrees de 288 finques de Tivissa s’han inscrit al projecte de regadiu que vol impulsar el consistori municipal per tal d’afavorir cultius com la fruita dolça i equiparar els sistemes de reg i l’accés a l’aigua dels agricultors tivissans amb els dels pobles dels voltants.

El consistori municipal va donar a conèixer aquest estiu als veïns de la població la voluntat d’impulsar un regadiu amb un màxim de 800 hectàrees i els va demanar que tots aquells que hi estesin interessats s’inscrivissin a les oficines municipals. Tot plegat per saber quina probabilitat d’èxit tindria la iniciativa. Fins al moment ja són gairebé 450 hectàrees de 288 finques les que s’han inscrit a l’ajuntament. Jordi Jardí és l’alcalde de Tivissa:

JORDI JARDI 26-9 444 HECTAREES

El projecte amb aquestes dades ja s’ha enviat al Departament d’Agricultura de la Generalitat que és qui ha de decidir quines d’aquestes zones poden ser o no viables i donar llum verd al projecte.

set. 26

La cuina sana (26-09-13)

lacuinasana-26-9-13

IMG-20130923-WA0002

 

LA RECEPTA:

Estropatxo

Ingredients: (1 llauna)

Per la massa:

1 got d’oli de girasol  (utilitzar 1 got de vi petit)

1 got de llet

½ got de vi blanc  i  ½ got d’aigua

1 sobre de Royal  i  1 piscada de sal

Farina (la que admeti)

Per a la cobertura

1 ceba gran

1 pot de tomàquet triturat

1llauna mitjana de tonyina (o 3 petites )

Orenga

Elaboració:

Barregeu l`oli, la llet, l`aigua i el vi. A continuació, tireu la farina (amb el Royal i la sal), fins  que quedi una massa consistent i lligada, com per fer pa.

Quan ja tingueu la pasta, deixeu-la reposar durant 1 hora.

Estirar la massa amb un corró, fins que quedi fina y poseu-la en una llauna, prèviament pinzellada amb oli. Després  punxeu-la  amb una forquilla.

Poseu una mica d`oli en una paella i fregiu la ceba, prèviament tallada en làmines,  fins que quedi una mica tova. Estendre-la damunt la massa.

Poseu, una altra vegada,  una mica d’oli en la paella y afegiu el tomàquet i la tonyina. Fregiu-les uns minuts i esteneu-hi damunt la ceba. Desprès, afegiu un grapat de orenga per damunt.

Introduir al forn ja calent (180 ºC) durant 25 minutes fins que estigui daurat.