El Baix Ebre i el Montsià unifiquen la gestió de residus

El Baix Ebre i el Montsià unifiquen la gestió dels residus. D’aquesta manera els dos consells comarcals s’estalviaran un milió d’euros. Aquesta operació va més enllà ja que també preveu la creació d’un nou ens que encara no té nom i que unificarà totes les actuacions mediambientals de les dues comarques. El nou ens començarà a funcionar al gener del 2014 i implica la desaparició de cinc consorcis.

Una de les parts més visibles d’aquest canvi és la gestió unificada dels residus de les dues comarques. Aquí la peça clau ha estat l’ampliació de l’abocador de Mas de Barberans que s’acabarà d’aquí a unes setmanes i que permetrà acollir els residus del Baix Ebre  i Montsià. En l’actualitat una part dels residus del Baix Ebre s’ha de portar a Tivissa perquè no hi cap al Mas.  Inicialment aquest ens estarà format pels consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià si bé també s’ha convidat a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre per a que puguin afegir-se. Lluis Soler és el president del Consell Comarcal del Baix Ebre:

SOLERENS AMBIENTAL_10-06

Aquest nou ens, que encara s’ha de decidir si funcionarà com a empresa pública o com a consorci, oferirà també tota una cartera de serveis als ajuntaments que estiguin interessats com ara com l’elaboració de plans de protecció civil o de plans forestals.  També assumirà les funcions del CODE, el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià el que vol dir que s’encarregarà de la lluita contra el mosquit, la mosca negra i altres plagues. La creació d’aquest ens implica la desaparició del CODE, dels dos consorcis de residus del baix Ebre i el Montsià i del Consorci de la Serra de Cardó-Boix i la Serra del Montsià. Els dos presidents dels consells comarcals han insistit en que aquesta reestructuració els permetrà reduir estructures i estalviar costos al ciutadà:

SOLERESTALVI_10-06

Segons dos estudis encarregats pels dos consells NOMÉS en la gestió conjunta dels residus s’estalviaran 1 milió d’euros, el que representa una tercera part del total. De moment cap dels dos presidents ha volgut concretar si aquests canvis comportaran algun acomiadament. La seu física del nou ens estarà al Montsià ja que és el lloc on es troba l’abocadors.

Comments are closed.