Les Terres de l’Ebre presionen per una escissió de SAGESSA

Les Terres de l’Ebre estan pressionant i molt per aconseguir una escissió de SAGESSA… una escissió que passaria perquè el territori gestionés els equipaments sanitaris que l’empresa pública de Reus té ara mateix a l’Ebre. La pressió de les Terres de l’Ebre és tan virulenta que a la taula del Conseller de Salut Boi Ruiz han arribat tres carpetes amb propostes diferents.

És una informació que els avança la Cadena SER. La primera de totes és que tot continuï igual, és a dir, que Reus mantingui el poder absolut sobre SAGESSA i també sobre els centres sanitaris que hi ha a les Terres de l’Ebre. Una opció que a hores d’ara sembla que només el consistori del Baix Camp defensa… Una segona opció, la més dràstica de totes, és la escissió de les Terres de l’Ebre de SAGESSA… és a dir, unilateralment marxar de l’empresa i constituir un consorci juntament amb l’Institut Català de la Salut, és a dir, la Generalitat, per gestionar TOTS els equipaments sanitaris del territori. Aquesta mesura implicaria la pèrdua definitivament de la capitalitat de Reus sobre les Terres de l’Ebre en matèria sanitària, i la constitució d’un conglomerat públic-privat al sud que podria fer front a la mermada SAGESSA que quedaria al Camp de Tarragona.

De fet, les fonts més radicals sobre aquest assumpte, consultades per la Cadena SER, auguren que si aquesta és la opció que s’acaba portant a terme, la Xarxa Santa Tecla iniciaria els tràmits pertinents per absorvir Reus sanitàriament parlant.

La tercera opció és la que sembla més viable… Es tractaria que Reus cedís part de l’accionariat de SAGESSA als principals municipis de les Terres de l’Ebre perquè aquests poguessin pendre decissions de forma molt més implicada. Aquesta opció, que és la que més quorum està tenint entre els tècnics i professionals sanitaris de l’empresa, provocaria la sortida del consell d’administració de la oposició del consistori reusenc, el que de ben segur aixecaria moltes discrepàncies al sí del consistori reusenc entre govern i oposició. A més, l’interventor municipal, que a hores d’ara fiscalitza la gestió de SAGESSA, també perdria tota potestat sobre l’empresa.

Com diem aquestes són les propostes que té ara mateix sobre la taula el Conseller Boi Ruiz que serà, al cap i a la fi, el que acabarà decidint sobre el futur d’un dels conglomerats socio-sanitàris més importants de Catalunya. 

Tot i que des de la Conselleria es neguen a fer declaracions, fonts de la Generalitat asseguren que aquesta polèmica no té cap sentit perquè el que cal en temps de crisi es sumar i no pas dividir… Els principals motius perquè s’ha arribat aquí són diversos, però tots apunten cap a la Plaça del Mercadal de Reus. Les terres de l’Ebre critiquen la manca de lideratge de Carles Pellicer i la seva mà dreta a SAGESSA, Teresa Gomis. Una de les persones més crítiques amb aquesta manera de treballar és l’ex-gerent de SAGESSA el doctor José Augusto Garcia Navarro, que va abandonar l’empresa a finals del 2012. García Navarro va deixar un decàleg d’actuacions a fer perquè les Terres de l’Ebre no forcessin la situació, però ni Pellicer ni Gomis les han aplicat.

Tot plegat ha arribat a comportar declaracions molt crítiques per part de les Terres de l’Ebre… De fet, els 4 presidents dels consells comarcals de l’Ebre han estat molt durs en aquest aspecte.

CRO 22-4 ADRI SAGESA TTEE

Tots 4 es mostren satisfets amb el model, consideren que SAGESSA és una empresa viable i que està donant molt bon servei a les Terres de l’Ebre, però critiquen la vincul·lació política que té amb Reus. Lluís Soler, és el president del Consell Comarcal del Baix Ebre.

LLUIS SOLER 18-4 SAGESA

Afegeixen des de l’Ebre que caldria que el territori tingués el control dels serveis sanitaris que hi ha. Un cas a part és la gestió de l’Hospital de Móra, que es troba íntegrament sota influència de Reus que en té el 100% de l’accionariat. L’alcalde de Móra, Joan Pinyol, ha reiterat insistentment que cal que l’Ajuntament i la comarca siguin presents al consell d’administració, mesura que s’està estudiant des de SAGESSA… Però el President del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, va més enllà i assegura que no hi hauria cap problema a nivell legal si es forcés un canvi total de titularitat.

JORDI JARDI 18-4 GECHOSA

La pilota en el cas de Móra no està a la teulada del Conseller encara… però una hipotètica escissió de les Terres de l’Ebre arrossegueria el centre de la Ribera d’Ebre.

Reunió 4 presidents consells Terres Ebre 18-4-2013

 

Comments are closed.